lördag 24 december 2011

God Jul!





Nu är det juldagsmorgon (eller rättare sagt förmiddag) och jag sitter i soffan mätt efter en god skinkmacka och lite gravad lax och en stor kopp te. Jag hör hur dottern och mannen hjälps åt att göra plättar till dotterns frukost. Ungdomarna sover fortfarande. På tv:n är det juldagens gudstjänst på tv och jag låter det vara på. Jag älskar dessa jullåtar!

Jag är ingen kyrkobesökare men i december tittar jag in för alla julsångerna. Det är tradition för mig. Det är trygghet. Jag minns i skrivande stund hur min farfar följde med mig till Bosjöklosters kyrka julottan då jag läste till konfirmation och jag fick en fin stund själv med farfar. Jag och mamma har flera gånger avslutat julaftonsfestandet med midnattsmässa i kyrkan nära oss. En underbar fin avslutning med promenad under en stjärnklar natt och vi får påminnas om varför vi egentligen firar jul. När vi kommit hem har julfriden sänkt sig i hemmest också för då har mannen och mammas man diskat och städat undan festkaoset och de delar en sista julöl i soffan.

Gårdagen avslutades dock inte med midnattsmässa. Det hann vi inte med.

Vi hade en så trevlig julafton. Den startade klockan 14 hemma hos pappa och hans fru och min lillebror var också med. Julafton fylldes med glögg, pepparkakor, Kalle Anka, julbord, julmust, julsnapps, tomtebesök, julklappar, sällskapsspel, risgrynsgröt med saftsås men också massor med prat, samkväm, skratt och sång. En julafton som kan beskrivas med tre rader, men minnet är stort och behållningen är stor. Vi var tillsammans hela familjen och vi hade det så trevligt. Mina barn var med och tyckte om att vara tillsammans.

Vi var hemma strax före 23 och då hämtade vi upp flickvännen som firat jul i grannstaden med sin familj. Hemma tillsammans hade vi julklappsutdelsning igen. Vi tog bara med en del till pappa och hade en del kvar att dela ut nu.

Tror det eller ej med trots all mat under dagen avslutades julafton med julskinkemacka vid köksbänken med alla. Vi var alla nöjda och glada över dagen och julklapparna.

Inga kommentarer: